Therapeutische zolen

De therapeutische zolen worden in ons eigen laboratorium gemaakt, waarbij voor elke patiënt een unieke zool wordt vervaardigd.

De podotherapeut / registerpodoloog heeft een onderzoek verricht, waaruit blijkt dat uw voeten een therapeutische zool nodig hebben om beter te kunnen functioneren.
Dit is een, voor u op maat gemaakte flexibele, inlegzool om de stand van uw voeten te behouden, te corrigeren, om delen van uw voet te ontlasten of pijn te verminderen. Tevens zorgt de zool voor meer stabiliteit tijdens het lopen.
De zolen worden in ons eigen laboratorium gemaakt, waarbij voor elke patiënt een unieke zool wordt vervaardigd aan de hand van de tijdens het onderzoek gemaakte 3D scan.

Sportzolen

Bij het vervaardigen van de sportzolen kiezen wij materialen welke meer demping geven tijdens het sporten, ook wordt een afdekmateriaal gebruikt wat beter bestand is tegen transpireren.

Kinderzolen

Om het dragen van de zooltjes door kinderen te bevorderen hebben wij een ruim assortiment gekleurde afdekmaterialen.

De nieuwe therapeutische zolen

Geef uzelf en uw voeten de tijd om te wennen aan de nieuwe voetstand.
Indien u voor de eerste keer therapeutische zolen gaat dragen, raden wij u aan het gewenningsproces langzaam op te bouwen en te beginnen met een paar uur per dag. Dit bouwt u dan in twee weken op tot volledig gebruik.
Mochten de zolen na deze periode nog steeds drukplekken geven, neemt u dan binnen zes weken contact op met het secretariaat voor het maken van een controle afspraak. Een kleine aanpassing is soms nodig om het euvel te verhelpen.
Zorg voor een zo vlak mogelijke bodem van de schoenen en verwijder alle bobbels en eventuele comfortzooltjes.
Evenals er gewone- en sportschoenen bestaan, zijn er ook gewone- en sportzolen. Er zal geprobeerd worden een zo breed mogelijk gebruik van de zolen te bereiken, maar het kan zijn dat de podotherapeut naast gewone zolen ook sportzolen adviseert.

Onderhoud

Haal de zolen iedere avond uit uw schoenen om ze op die manier de kans te geven om goed te drogen; hierdoor verlengt u de levensduur aanzienlijk. Worden de zolen nat door transpiratie of regen, leg ze dan nooit op de verwarming of andere warmtebron te drogen.
Heeft u last van overmatig transpirerende voeten dan is het beslist de moeite waard om te overwegen een tweede paar aan te schaffen. De zolen krijgen dan, indien u ze elke dag omwisselt, ruimschoots de tijd te drogen alvorens u ze opnieuw gaat dragen. Zolen met een leren afdek kunt u eenmaal in de drie maanden met kleurloze schoen of leervet invetten. Zolen met een kunststof afdek kunt u met een vochtige doek afnemen.
De verwachte levensduur van de zolen is sterk afhankelijk van de verzorging van de zolen, of u droge of ‘natte’ voeten heeft, of u veel loopt of niet, of u ze de gehele dag draagt, etc.
Gemiddeld kunt u rekenen op anderhalf tot twee jaar. Een jaarlijkse zolencontrole is aan te raden. Bij veranderingen of groei bij kinderen vragen wij u eerder contact op te nemen.

Prettig lopen begint met goede schoenen

Koop uw schoenen het liefst rond het middaguur, uw voeten kunnen dikker worden in de loop van de dag. Zorg ervoor dat de schoenen langer zijn dan uw belaste voeten. Hebt u een klein maatverschil in uw voeten, koop dan de schoenen op de langste voet. Schoenen groeien niet, ze worden in gebruik alleen soepeler. De schoenen moeten de juiste breedtemaat hebben, de hiel moet in het contrefort vastzitten en de voorvoet mag niet bekneld zitten. Het model van de schoen moet overeenkomen met de vorm van de voet. De tenen moeten in de schoen vrij en recht naast elkaar kunnen liggen zonder uit hun natuurlijke stand te worden gedrukt. Pas altijd beide schoenen, loop er ook even mee in de winkel. Bij twijfel niet kopen.
Het onderwerk van de schoen (zool) mag uit verschillende materialen zijn opgebouwd, mits de schoenen buigzaam blijven. Voor het bovenwerk van de schoen wordt leer aangeraden in verband met het comfort en transpiratie van de voeten.
Hoe breder de hak van de schoen, hoe stabieler u op de schoen staat. Een steviger contrefort (om de hiel), geeft minder kans op omzwikken van de enkel. De hak moet niet hoger zijn dan 3 cm.

Therapeutische zolen Therapeutische zolen