Wat is podotherapie?

Wat is podotherapie?

Een podotherapeut behandelt patiënten met voetklachten en/of klachten aan het bewegingsapparaat die voorvloeien uit het niet goed functioneren van de voeten. Doel van de behandeling is het verminderen, opheffen of compenseren van afwijkingen in de voetstand of bewegingsapparaat.

Podotherapeutische behandelmethoden bestaan uit corrigerende of beschermende technieken middels podotherapeutische zolen en/of ortheses. Tevens behandelingen en/of advies bij pathologie van de huid en de nagels. Behandeling, voorlichting en preventie is ook een belangrijk werkgebied van de podotherapeut, o.a. bij diabetes- en reumapatiënten.

De titel "podotherapeut" is een beschermde titel. De opleiding tot podotherapeut is een 4-jarige fulltime HBO- opleiding.

Podotherapeuten zijn geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten en het Kwaliteitsregister voor Paramedici. Visitaties (het bezoeken en beoordelen van de praktijkvoering) binnen de beroepsgroep is verplicht en er zijn minimale inrichtingseisen en richtlijn Hygiëne van toepassing. Tevens dient de podotherapeut jaarlijks geaccrediteerde Post-HBO opleidingen te volgen.

Registratienummer Kwaliteitsregister voor Paramedici: 09906213396

Binnen onze praktijk worden onderzoeken verricht door zowel podotherapeuten als registerpodologen.

Wat is podologie?

Een registerpodoloog richt zich net als een podotherapeut op het voorkomen en behandelen van voetfunctiestoornissen en voetklachten en de daaruit voortvloeiende klachten aan het houdings- en bewegingsapparraat.

Wat is het verschil tussen podologie en podotherapie?

Podotherapie staat vernoemd in de Wet BIG (die sinds 1997 bestaat) en is daarmee een wettelijk erkend en beschermd beroep (geregeld volgens artikel 34). Dat betekent onder andere dat alleen degenen die zijn afgestudeerd aan een HBO-opleiding tot Podotherapeut zich ook daadwerkelijk Podotherapeut mogen noemen. Onze registerpodologen hebben een vierjarige opleiding Podologie op HBO niveau afgerond aan de Academie voor Podologie en zijn aangesloten bij de beroepsvereniging Stichting Loop. Ze zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister Kabiz.

Registratie Stichting Loop: 201303596

Wat is podotherapie Wat is podologie